dimarts, 11 de maig del 2021

AVUI ENS INFORMEM SOBRE ELS RECURSOS EDUCATIUS OBERTS (REO)

 En primer cop ens preguntarem que són els Recursos Educatius Oberts, més coneguts com a REO. Dons, la Fundació William and Flora Hewlet defineix REO com a "recursos per a l'ensenyament, l'aprenentatge o la recerca que es troben al domini públic o bé que han estat publicats amb una llicència de propietat intel·lectual que permet que es faça un ús lliure". Tanmateix, el accés es gratuït i l'ús, l'adaptació i la redistribució no te cap restrincció ni cap limitació. 


Dins dels REO, podem trobar tant com cursos complets, com material del curs, llibres de text, software, videos en directe, també comenguts com a videos "streaming"i exàmens. Encara que també pots trobar tot tipus de material que ajude a aumentar el coneixement. 


Segons la declaració de la Unesco (2012) els Recursos Educatius Oberts (REO) són: "materials d'ensenyament, aprenentatge i investigació en qualsevol suport o en qualsevol altre tipus, que sigui de domini públic o que hagi estat publicat en una llicència en obert que permeti l'accés gratuït als materials, així com l'ús, la seva adaptació i redistribució per altres sense cap mena de restricció o amb restriccions limitades".


Quan parlem de les iniciatives dels recursos educatius, hem de tindre uns elements clau com són els repositoris que faciliten l'accés de catàlegs, on aquest recursos es poden trobar a partir de criteris rellevants a l'àmbit educatiu. 

L'ús de les llicències Creative Commons proporcionen 5 punts clau a l'hora d'utilitzar els REO:

Conservar (Retain) fer i guardar còpies.

Reutilizar (Reuse) el recurs original o el reeditat en altres contexts.

Revisar (Revise) per adaptar, millorar o actualitzar el recurs educatiu.

Combinar (Remix) amb un altre recurs per produir nous recursos.

Redistribuir (Redistribute) fer les còpies que necessitem per compartir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BENVINGUTS DE NOU AL MEU BLOG! AVUI PARLAREM SOBRE L'ÚS DE LES TECNOLOGIES EN EL CONTEXT EDUCATIU.

L'article del qual vaig a parlar, s'anomena "La formació del professorat per a l'ús de les tecnologíes de la informació i ...